Thursday, January 18, 2007

Tormikaoses Holland

Hollandisse jõudnud torm on põhjustanud riigis suure kaose. Tuule, kiirusega 100 km, puhanguti kuni 130km tunnis, ning jätkuva vihma tõttu on siseministeeriumi kriisiosakond välja kuulutanud hädaolukorra, seda esimest korda ajaloos. Inimesi palutakse hoonetest mitte väljuda, ja jääda sinna kus nad on.

Schipholi lennujaamas ähvardab kaela kukkuda 1 ja 2 terminali katus. Lennud on suures osas annulleritud. Tunnis suudetakse teenindada vaid 20 lendu, võrdluseks tavapäeva tipptunnil 6 lendu minutis.
Amsterdami ja Utrechti keskvaksalid on suletud, esimese katus on varisemisohus. Rongiliiklus on peatatud. Utrechti messikeskuses on avatud ajutine peavari umbes tuhandele reisjale, kes olude sunnil koju ole ei saanud sõita. Amsterdamis ja mujal linnades organiseeritakse analoogseid kriisikeskusi.
Laevaliiklus on peatatud, samuti ei lenda kiirabihelikotperid. Põhimaanteed A2, A9 ja A27 on osaliselt suletud üleujutuste tõttu, samuti ähvardavad sõidukitele kaela kukkuda maanteääri palistavad mürapaneelid. 150 liiklusõnnetust on suur. Mitmed hooned on osaliselt kokku varisenud. Hommikul kukkus Utrechti ülikooli hoonele kraana, põhjustades hoone ülemise korruse sissevarisemise. Varingutes ning langenud puude all hukkunuid on viis.
Friisimaal on suletud sillad, Rotterdamis Erasmusbrug . Rotterdami sadamas voolas merre 1600 kuupmeetrit õli, peale seda kui kai ääres olnud laev tormi tõttu vigastada sai.
Mereäärsed asulad on oma veesõidukid kuivale tõmmanud. Veepumbad töötavad ülevõimsusel, selleks et üha kiiremini tõusvat veepinda kontrolli all hoida. Hetkel on teatatud kahe kaubalaeva uppumisohust.
Kriisiolukorra tõttu ei soovitata kodudest väljuda, mitmetes asulates on õhk paks ringi lendavatest katusetükkidest ning okstest. Tormi haripunkt peaks saabuma kella 20 ja 21 vahel.

No comments: