Tuesday, March 06, 2007

Sularaha võimutseb

Kõrge komisjonitasu tõttu ei soovi enamus Hollandi müügikohtadest krediitkaardimakseid aktsepteerida. Seetõttu ei oma enamus kohalikke ka ühtki krediitkaarti. Sellisele tulemusele jõudis Briti turu-uuringu firma Lafferty.
Krediitkaardi kasutamine väheneb aasta-aastalt. See omakorda annab müüjatele põhjuse väita, et kaardimaksete aktsepteerimise vajadus on väike, ehk ring on sulgunud. Keskmine hollandlasest krediitkaardiomanik kasutab kaarti korra kuus. Kohaliku pangakaarti kasutatakse maksete eest tasumisel keskmiselt 6 korda kuus.

2 comments:

Andreas Prausen said...

Mis see kõrge komisjonitasu on? Ei usu, et eriti kõrgem kui Eestis.

Kui ise Hollandis käisin, nägin seda pilti ning vaimustusin kohalike kaupmeeste julgusest pankuritele vastu hakata - põhimõtteliselt nõuab pank ju eimillegi eest oma protsendi. Meil aga läksid kaupmehed pankade sõbraliku siili kampaaniaga nagu lambad kaasa, selle asemel, et kasutada oma jõudu ning nõuda tegelikel kuludel põhinevat transaktsiooni hinda.

P.S. ja kui päris täpne olla, siis tegelikult on vist nii, et krediitkaardimakseid aktsepteeritakse küll, kuid kaardiga maksta soovija (ehk siis klient) peab siis kõrgemat hinda maksma. Eestis olen ka paaris kohas sellist lähenemist näinud.

k3 said...

komisjonitasu on siin 2-3% ringis, mis tegelikult ei ole korge, samas on kohalikud teadatuntud kopikakiskujad, niiet usutavasti ei rahuldaks neid ka 1%ne tasu.
kaarti toesti enamustes myygipunktides ei aktsepteerita, isegi kui tahaksid maksta lisatasu kasutamise eest. paljudes kohvikutes, museumides jne kehtib samuti endiselt ainult sularaha. vt lisaks nuppu http://hollandist.blogspot.com/2007/01/makseuudiseid.html
IT-sajand :P