Sunday, May 13, 2007

Organidoonorlus ebapopulaarne

Üha vähem hollandlasi on valmis oma organeid annetama. Eelmiste aastatega võrreldes on doneerimisest kirjalikult keelduvate arv vastava instituudi Nivul andmetel koguni kahekordistunud. Kui aastal 2004 oleks doonorluse kohustuse puhul sellest keeldunud 13% rahvastikust, siis aastal 2007 on see number 26%, seda nii võõrale kui oma pereliikmele organi annetamise puhul.
Kohalik neeruühing kutsub Hollandi Tervishoiuministeeriumi kiirelt reageerima. Nende ettepaneku kohaselt peaks iga kodanik kohustuslikus korras oma organeid peale surma doneerima. Keeldujatele kehtestataks trahvid, ning nende enda tervisehädade puhul oleks nad organitaotlejate nimekirjas kõige viimasel kohal. Lisaks soovitab organisatsioon kehtestada organidoonoritele maksusoodustusi.
Igal aastal sureb sadu inimesi vajaliku organi puudumise tõttu. Umbes 1400 inimest ootab organit, neist enamus (1088) vajab neeru. Keskmine ooteaeg on viis aastat mis on 1,5 aastat kauem kui vastava organidoonorluse seaduse kehtestamisel aastal 1998.

No comments: