Wednesday, May 16, 2007

Rassistlik Amsterdam

Amsterdami linnaosa Bos en Lommer oli eelmisel nädalal kohaliku meedia tähelepanu keskmes. Linnaosa, mida peamiselt asustavad marokolased, türklased ja muud mitte-Euroopa ühendusest pärit immigrandid, ilmutas kohalikele oma tõelist palet.
Peale aastaid kestnud antisemitistlikku terrorit otsustas hollandi juutide perekond maha müüa oma toitlustusasutuse ning kolida teise linnaossa. Pere sõnul ei suutnud nad enam toime tulla järjest tihenevate füüsiliste ähvardustega ning igapäevase tagakiusamisega, mille hulka kuulusid araaabiakeelsed graffitid ning haakristid välisuksel, vandalism auto kallal, akende sisseloopimine ning sissemurdmised.
Kohalik politsei on jõuetu, nende esindaja sõnul ei teata kes on tagakiusamise autoriteks ning seetõttu ei saavat politsei juudi vanapaari ka kaitsta.
Bos en Lommer ei ole 'valgete' linnaelanike seas eriti populaarne. Ebaeuroopalikku linnapilti ilmestavad pikkade habemete ja halattidega vanamehed ning burkades naised, kel 'väljastpoolt' tulijate jaoks jätkub vaid altkulmupilke. Nende suhtelisele rahumeelsusele sekundeerib tänavatel mängivate laste ülim agressiivsus ja vaenulikkus, ka 3-4 aastased jõnglased oskavad võõraid rõvedalt sõimata.
Amsterdami elanikest on linnavalitsuse statistika endmetel üle pooled mitte-euroopa päritoluga.

No comments: