Saturday, July 07, 2007

Heroiin kaob lavalaudadelt

Amsterdami heroiinisõltlased, kelle tippajad olid eelmise sajanda kaheksakümnendad, surevad aeglaselt välja. Sellisele järeldusele jõudsid Trimbos-instituudi uurijad. Heroiini süstijad on kõrgesse ikka jõudmas, neist suurem osa on seetõttu surnud ning allesjäänud ei tegele enam süstimisega. Selle asemele on tulnud aine suitsetamine. Lisaks on heroiini asemel kasutusele tulnud kokaiin.
Hollandis on täna 14 tuhat heroiinikasutajat, neist 6% on noored. Amsterdamis on registreeritud 3500-4000 heroiinisõltlast, kellest vaid 10% on süstijad. Keskmine sõltlase eluiga on 45 aastat, see on eelmise aastaga võrreldes 3 aastat vanemaks muutunud.
Riik pakub narkomaanidele sõltuvusest vabanemiseks tasuta metadooni 200mg päevas. Kui heroiinisõltuvusest vabanemiseks läheb tavaliselt 3 päeva, siis metadoonisõltuvusest ei õnnestu teadjate sõnul ka 3 kuu jooksul vabaneda. Lisaks tasuta metadoonile vahetatakse kasutatud süstlaid tasuta uute vastu. Aastal 2004 vahetati vastavates keskustes kokku 112 tuhat süstalt, eelmisel aastal aga 'vaid' 85 tuhat süstalt.

No comments: